Jenaplan onderwijs

Op Oldenije wordt lesgegeven binnen de kaders van het Jenaplanonderwijs.

We zijn sinds 1986 een Jenaplanschool en blijven een Jenaplanschool uit overtuiging. De grondlegger van het Jenaplanonderwijs is Peter Petersen (1884-1952). De uitgangspunten van Petersens ideeën zijn uitgewerkt in 20 basisprincipes. Deze uitgangspunten onderschrijven alle Jenaplanscholen. De uitvoering van deze principes is op elke Jenaplanschool verschillend, want ieder team zoekt zijn eigen weg binnen het concept Jenaplan. Verandering en verbetering van het onderwijs wordt ook in onze school als een nooit eindigend proces gezien; een constant proces van plannen, handelen, checken en aanpassen. De uitwerking van de basisprincipes moet natuurlijk aan de eisen van de tijd en de kwaliteitseisen van de overheid voldoen.
 

Stamgroepen

De kinderen zijn ingedeeld in stamgroepen. Dit zijn groepen waarin kinderen van verschillende leeftijden samen werken. Ieder kind heeft daardoor een wisselende rol; die van jongste, oudste of middelste; van leerling, gezel of meester. We hebben in de onderbouw kinderen van 4, 5 en 6 jaar oud bij elkaar zitten in een stamgroep. In  de middenbouw zitten kinderen van de groepen 3,4 en 5 bij elkaar in een stamgroep en in de bovenbouw van de groepen 6,7 en 8.  We willen graag dat kinderen door de hele school met elkaar samen werken en samen leren. Daarom wordt er ook regelmatig groepsdoorbrekend gewerkt. Instructies van rekenen, taal en lezen vinden vaak in vorderingsgroepen plaats.
 

Brede ontwikkeling

Kinderen moeten zich veelzijdig kunnen ontwikkelen op school. Zij moeten niet alleen veel leren over de wereld om hen heen, maar ook belangrijke waarden ontwikkelen. Enkele daarvan zijn: respect en zorg voor anderen en voor de wereld van de natuur; actief, kritisch en onderzoekend deelnemen aan de samenleving en daarin je verantwoordelijkheid nemen. Alle momenten in het dagelijkse onderwijs moeten op een of andere manier doordrenkt zijn van mogelijkheden om deze waarden te ontwikkelen en je zelf zo breed mogelijk ontplooien.

Kijk voor meer informatie in onze  schoolgids en op http://www.jenaplan.nl of het animatiefilmpje van de jenaplan vereniging.

Wat is Jenaplan?

Wij werken volgens het Jenaplan concept. Dit is een vorm van vernieuwingsonderwijs waarbij er niet alleen aandacht wordt besteed aan schoolse kennis en vaardigheden, maar ook aan gesprek, spel en viering. Kinderen van verschillende leeftijden werken in groepen met elkaar samen.
Meer informatie

Opvang

Na schooltijd kan er gebruik worden gemaakt van de buitenschoolse opvang voor kinderen van 4-12 jaar. Er is dichtbij een locatie van Sinne aan de Jacobijnerkerkhof. Naast een BSO is er op deze locatie ook een speelleergroep voor peuters van 2-4 jaar.
Meer informatie

KiVa

Wij werken met KiVa, een preventief en schoolbreed programma gericht op het versterken van de sociale veiligheid en het tegen gaan van pesten. KiVa stimuleert positieve groepsvorming en de ontwikkeling van sociale vaardigheden.
Meer informatie

Medezeggenschapsraad

De MR bestaat uit zes mensen, drie ouders en drie teamleden. Elk lid is gekozen voor drie jaar. U kunt eventuele vragen of opmerkingen over algemene zaken aan de leden van de M.R. kenbaar maken via de mail. Die zullen ze dan verder ter discussie stellen.
Meer informatie